کارشناس رسمی دادگستری استحکام بنا و ارزیابی مقاومت ساختمانهای مسکونی
برگه استحکام بنا صادره توسط کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان و یا مهندسین عضو سازمان نظام مهندسی
ارزیابی مقاومت ساختمان های مسکونی به تشخیص نوع ساخت بنا و عوامل گوناگون دیگری بستگی دارد. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان پارامترهای زیادی در تعیین مقاومت بنا به میزان تاثیری که هر شاخص در مقاومت ساختمان دارد مشخص مینمایند. برای مثال نوع سازهها، روش اجرای سازهها، سن ساختمان، تعداد طبقات، گزارشات پایان کار، تغییراتی که در ساختمان روی داده است و مواردی چون سیل و زلزله و یا حتی انفجارهایی که در آن منطقه صورت گرفته است میتواند در مقاومت ساختمان تاثیر داشته باشد. برای ارزیابی و تهیه گزارش رسمی باید به کارشناس رسمی دادگستری استحکام بنا مراجعه نمود.
مثلا برای ارزیابی مقاومت سازه روش های متنوعی برای شناخت نوع سازه ساختمانی موجود است. اگر اصول و معیار های لازم برای مقاومت یک ساختمان به اجرا درآیند، آن ساختمان میتواند در برابر حوادث متعددی همچون زلزله و آتش سوزی مقاومت مناسبی داشته باشد. اما گاها برای مثال در سازهای فلزی جوشها و اتصالات از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند. و یا در سازههای بتنی نوع بتن و حتی خود بتن ریزی باعث کاهش مقاومت سیمان شده است.
در ادامه ما بعضی از پارامترهایی که نیاز است تا بر اساس آن مقاومت ساختمان محاسبه شود را توضیح خواهیم داد. اما با توجه به تخصصی بودن این امر جهت تهیه گزارش رسمی برای ارائه به محاکم و یا انجام معاملات و ارزیابی آپارتمان میتوانید از کارشناسان متخصص ما در این زمینه استفاده نمائید.
نوع ساخت بنا
برای شناخت نوع ساخت هر بنا در مقاومت ساختمانها چندین روش وجود دارد: اسکلت یا سازه ساختمان، قاب، قابل احتراق بودن، مقاومت در برابر آتش و زلزله، پیشگیرندههای احتراق، عدم احداث ساختمان در نزدیکی و روی گسل ها، عدم احداث در لبه پرتگاه و زمین های با شیب تند و ساخت در زمین های سست و نخاله های ساختمانی.
عوامل فوق هر یک تاثیر خاصی در ارزیابی مقاومت و همچنین امنیت ساختمانها دارند. هر چند موضوع مقاومت ساختمان و امنیت آن گاها با پارامترهای متفاوتی سنجیده میشود اما میتوان شاخصهای مشترکی را نیز برای آن در نظر گرفت.
مصالح ساختمان
در ارزیابی ساختمانها مصالح و المان هایی که مورد استفاده قرار میگیرد از عوامل اصلی دسته بندی ساختمان های مقاوم و غیر مقاوم است. استفاده از مصالح با کیفیت و آهن و سنگ های با کیفیت عواملی هستند که در ارزیابی مقاومت ساختمان تاثیر بالایی دارند.
اسکلت ساختمان، دیوار های باربر، باربر بیرونی و داخلی، تیر ها و تیرچه ها از المان های بسیار موثر در استحکام ساختمان است. برای مثال در بالا به نوع سازهها اشاره کردیم مورد دیگر به آرماتور بندی سقف و ستون میتوان اشاره کرد. البته در صورتی که ساختمانها ساخته شده و موضوع ارزیابی مقاومت باشند کارشناسان از گزارشات ساخت این اطلاعات را به دست آورده با توجه به میزان مقاومت بار موجود و همچنین تعیین سن بنا میزان مقاومت آن را مشخص خواهند نمود.
_مقاومت ساختمان در مقابل زلزله:
یکی از مهمترین پارماترها و استانداردهایی که در حال حاضر برای ارزیابی ساختمان در نظر میگیرند میزان مقاومت آن در برابر زلزله است. چگونه باید هنگام خرید ساختمان از مقاوم بودن آن در برابر زلزله آگاه شویم؟ این سوال به صورت مکرر طرح میشود. چند راه مختلف برای این موضوع وجود دارد. اولا بنا بر مقررات جدید ساختمانی، ساخت و سازها باید بر اساس استانداردهای مقابله به بلایای طبیعی ساخته شود اما از آن جا که گاها بین اجرا و نظارت تعارضاتی وجود دارد معمولا از کارشناس جهت ارزیابی آپارتمان استفاده میشود.
ارزیابی مقاومت ساختمان های مسکونی در مقابل زلزله به چند عامل بستگی دارد:
- میزان شیب زمینی که ساختمان بر روی آن احداث شده است و یا شیب کلی منطقهای که ممکن است سبب حرکت و جابجایی خاک شود
- نوع خاکی که عملیات فونداسیون سازی و پی ریزی بر روی آن صورت گرفته است. معمولا این موضوع از طریق آزمایشات و کارشناسی خاک صورت میگیرد.
- نوع ساختمان بنا به کاربری و شیوه اجرای آن
- پلانهاس ساختمان
در ارزیابی مقاومت بنا باید در کمترین شیب و زمین های سخت احداث شود، سقف از نوع دال بتونی باشد، پلان ساختمان متقارن باشد و سیستم سازه ایی آن از نوع فلزی، بتونی یا در ساختمان های آجری با کلاف قائم و افقی باشد.
برای ارزیابی مقاومت ساختمانها در برابر زلزله بایدبه موارد زیر دقت کرد:
1- نقشه ساختمان و سازه های آن همراه با دفترچه محاسباتی، باید به تایید سازمان نظام مهندسی رسیده باشد.
2- مصالح با کیفیت مطلوب باید به تایید موسسه تحقیقات صنعتی ایران یا مرکز تحقیقات ساختمان رسیده باشد.
3- اجرای تمام مراحل ساخت ساختمان باید تحت نظارت مهندس ناظر انجام شده باشد.
مقاومت در برابر آتش سوزی
مقاومت در برابر آتش سوزی یکی از مهم ترین فاکتورهای ارزیابی استحکام یک ساختمان مسکونی است. طراحی مقاومت یک ساختار در برابر آتش به عواملی مانند دمای طبیعی و رفتار و رتبه بندی سازنده بستگی دارد؛ در نتیجه مقاومت سازه ها هم متفاوت خواهد بود. مقاومت یک ساختمان در برابر آتش سوزی به نوع مصالح استفاده شده وابسته است. ارزیابی مقاومت ساختمانها در برابر آتش سوزی به این بستگی دارد که مصالح بتوانند تا چه زمانی و در چه درجه ای در برابر آتش مقاومت کنند. مثلا چوب کمترین مقاومت را در برابر آتش دارد پس دارای کمترین درجه مقاومتمی باشد، و فلز دارای حداکثر مقاومت در برابر آتش است.
مقاوم سازی ساختمان ها
برای ارزیابی ساختمان باید با روش های مقاوم سازی ساختمان آشنایی داشته باشید. این روش ها در چند دسته تقسیم میشوند:
1- مقاوم سازی ساختمان ها با استفاده از بهترین و بروزترین تجهیزات حوزه ساختمانی
2- با استفاده از میراگر یا دمپر
3- ساخت دیوارهای برشی نقش مهمی در مقاوم سازی دارند
4- ایجاد باد بندها در ساختمان
5- با ساخت ژاکت های بتونی و روشهای متعدد دیگری که مهندسان عمران در نظر میگیرند.
با توجه به این که مقاومت ساختمانها نقش مهمی در تعیین قیمت ساختمان دارند جهت ارزیابی آپارتمان و سایر اماکن و املاک میتوانید از کارشناسان ما استفاده نمائید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفنهای موجود تماس حاصل نمائید.